36 C
Petrinja
Saturday, July 13, 2024
spot_img

Penzioniranje

Jedan moj stari pajdaš -Holandez Marcel de Lange je nakon 44 godine rada prije par dana otišao u penziju. Netko od vas se možda pita što to ima veze sa Glinom. Pa vidjet ćete da ima – ima itekako.

Evo da počnem priču ispočetka kad smo kao mladi inženjeri počeli raditi u velikoj zrakoplovnoj firmi. Ja sam počeo 1. lipnja 1980., a on 1. srpnja. iste godine, a koje su bile jako burne u Holandiji. To je bilo doba kad su došli video rekorderi i kabel televizija. U Amsterdamu je odlučeno da je jako ružno imati te silne antene na krovovima kuća. Uvedena je kabel televizija i naređeno je da se sve antene poskidaju. Taj Marcel je bio dobar inženjer i znao je sagraditi televizijski predajnik. Taj predajnik se onda priljuči na antenu koja se usmjeri prema zgradi na kojoj je centralna antena za grad Amsterdam. Ta antena onda uhvati signal i dostavi ga kroz kabel u sve kuće i stanove u Amsterdamu. Tako je nastala piratska televizija. Marcel je pravio te predajnike i prodavao amsterdamskim piratima. Oni su snimali reklame lokalnih poduzetnika i uz sex filmove (a i druge) ih dostavljali građanima naravno, kroz kabel službene televizije. Svi su bili zadovoljni osim države jer se vrtjela lova, a nije plaćan porez. Zato je policija uvijek pokušavala  uhvatiti te pirate. To je bilo dobro za Marcela jer su kod njega stalno naručivali TV predajnike koje su onda opet na isti način upotrebljavali.

Upravo tu priču sam ispričao u Glini tih sada davnih 80-tih godina. Jedan me poduzetni Glinjanin upitao mogu li za njega nabaviti takav predajnik. I tako ja naručim jedan predajnik kod mog prijatelja Marcela. On ga je napravio, a ja sam ga onda trebao dostaviti u Glinu. To je bilo još za vrijeme Juge. Dođem ja tako avionom u Zagreb gdje me onaj jugo carink pita što mi je to. Ja kažem – to je pojačalo koje sam napravio za mog prijatelja. Koliko vrijedi? 60 maraka. I on me pusti bez carine. To sam dostavio u Glinu i par dana kasnije je OTVG (Omladinska TV Glina) počela emitirati programe. Marcel je za OTVG izradio još 2 predajnika koje sam isto tako uspješno progurao kroz carinu. E, upravo taj Marcel koji je omogućio da Glina dobije televiziju početkom 80- tih godina je sada već par dana u penziji. Mi smo radili zajedno u firmi 40 godina. Zajedno smo dijelili dobro i zlo i radili na najvećim i najkompliciranijim projektima u avijaciji. Ovo s televizijom je bila priča koja se je davno dogodila ali je pokazala da je svijet mali. Jedan pametan momak iz Amsterdama i kreativan business developer iz Gline su doveli Glinu u 21. stoljeće jer je Glina postala prvi grad u Jugoslaviji koji je imao svoju vlastitu televiziju. Jest da je područje pokriveno TV signalom bilo malo, svega 10 km ali to je to bila ipak velika stvar. Marcel će sada uživati u zasluženoj mirovini i kad se budemo sreli na pivu, pričat ćemo o našim projektima i kako je bilo kad je nekad bilo.

OTVG postoji još ali u drugom obliku jer više nema one klasične televizije. Sad je internet najvažnija stvar na svijetu i lokalne novosti se mogu naci na Facebooku i You Tub-u. No ipak najvažniji od svega meni je PS portal.    

Ova slika je uslikana prije par godina u Montrealu. Sad smo stariji i sijedi ali još uvijek puni ideja.       

By Marijan Jozić                  

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles